// Blog Jessica Bakker. Zonnebrand of zonverbrand?

Je bent hem mogelijk al tegengekomen op social media: ‘Sjamadriaan’ ofwel Adriaan ter Braack, wetenschapsjournalist. Hij noemt zich de holistische sloopkogel en wetenschap is geen mening, aldus ter Braack. Sjamadriaan gaat nogal fel in tegen de kwakzalvende BN‘ers en trekt vele zogenaamde holistische meningen en adviezen in twijfel. Vervolgens kan hij, wél met hulp van de wetenschap, een gezellig potje discussie voeren.

Zeer vermakelijk, maar met het schaamrood op de kaken constateer ik dat vele, ik benadruk, vele mensen dit serieus lezen en navolgen. Oké, ook ik heb me op laten verleiden tot het lezen van en kijken naar goedbedoelde (?) adviezen op social media over supplementen en detoxthee. Het zou me toch een paar keer sporten schelen en het op mijn voeding letten. Maar mijn mening doet er niet toe en bovendien hou ik van sporten.

Maar mijn dermatologiehart schreeuwt werkelijk van woede en plaatsvervangende schaamte als ‘men’ roept over schadelijke nonsens met betrekking tot zonnebrandcrèmes, ook wel de anti-zonnebrandlobby genoemd. Als verpleegkundig specialist dermatologie zie ik dagelijks de gevolgen van overmatig onbeschermde blootstelling aan de zon. En de doelgroep wordt steeds jonger! Denk aan de backpackers, surfers, golfers, zeilers, spontaan-terrasjes- pakkers, festivalgangers. Het is de volgende huidkankergroep in wording.

Maar ‘gelukkig’ is men ook creatief en koopt men zelfverbrander crème, maar wel met SPF50. Hoe bijzonder, als je er verbrand uitziet, tel je dan mee? Nou, wel als patiënt nummertje zoveel op de polikliniek dermatologie.

Gelukkig lees ik dat meerdere medisch specialisten ook de internet-pen grijpen om de zonnebrandmythe onderuit te halen; ik doe er graag aan mee. Geniet van de zon, neem je fles zonbescherming standaard mee als je naar buiten gaat. Dan tel je wel mee!

Jessica Bakker, bestuurslid WCS Kenniscentrum Wondzorg

Reageren: klik hier