// Artikel

Diagnostiek en behandeling van geinfesteerde chronische wonden
Bekijk volledig artikel ›

// Blog Jantsje Huismans: Jong geleerd, oud gedaan,

Het is voorjaar en deze week schijnt de zon weer volop. De mensen zijn goed gehumeurd en opgewekt. De zon heeft een positief effect op ons gemoed.

Kortgeleden heb ik met mijn man een reis naar New Zealand  gemaakt. Het was een prachtige reis. Er waren daar een paar dingen die mij opvielen.

Werkzaam als dermatologieverpleegkundige  op de polikliniek dermatologie, heb ik dagelijks te maken met de gevolgen van de zon, en wel huidkanker in alle vormen. Kwaadaardige huidkanker zoals melanoom komt steeds vaker voor, ook bij jonge mensen. Het gemak waarmee mensen zich rustig laten verbranden zonder de gevolgen te overzien vind ik verbazingwekkend.

In New Zealand zag ik dat alle kinderen die naar school gaan een hoofdeksel dragen bij bewolkt en bij zonnig weer, het maakt niet uit. Het insmeren met zonnebrandcrème en bedekkende kleding dragen is daar geen issue maar normaal. Het in de schaduw picknicken en overdekte speelplaatsen voor de kinderen om te spelen is geen uitzondering. Mensen zijn zich daar meer  van bewust dat de zon ook schade kan aanrichten. Nu zult u denken, tja!, zij wonen dichter bij de evenaar, de zonkracht is anders, maar toch, het principe blijft hetzelfde.

In de landen Australië en New Zealand wordt er in de media reclame gemaakt voor het beschermen van je huid en het gebruik van zonnebrandcrèmes. Misschien is het een goed idee dat de kankerfederatie reclamespots gaat maken ten aanzien van dit onderwerp en deze in het voorjaar veelvuldig toont op de televisie zodat er een grotere groep wordt bereikt.

Ik wil eindigen met het spreekwoord: ‘men moet hooien als de zon schijnt’ (men moet de gelegenheid gebruiken als die zich voordoet). Huidkankerdag (2 juni aanstaande) kan nog effectiever zijn, als  wij ons richten op de ouders van jonge kinderen. Kortom, als wij in Nederland ons iets meer bewust zijn van  de schadelijke effecten van de zon en preventief aan de slag gaan met zijn allen, kunnen wij de stijgende cijfers van huidkanker in al zijn variaties bedwingen.

Jantsje Huismans, gespecialiseerd dermatologieverpleegkundige, lid WCS Commissie dermatologie

Reageren: klik hier