// Stop Pressure Ulcus Day 17 November 2022

Op 17 november jl. werd wereldwijd aandacht besteed aan de preventie van decubitus. Sinds 2018 roept het WCS Kenniscentrum Wondzorg de zorginstellingen op om met ludieke acties deze dag in de picture te zetten en dit te delen via social media.  

Ook dit jaar waren weer veel collega’s in de weer, vele ludieke acties waren terug te zien op Linkedln.nl. Voor inspiratie voor volgend jaar kijk op LinkedIn of Instagram met de hashtags #stopdecubitus #stoppressureulcerday #stopdecubitusdag

Winnaars ludieke acties Stop Pressure Ulcer day 2022.

Er werden weer veel ludieke acties naar ons opgestuurd. Zoals ieder jaar maken we drie winnaars bekend met de meest ludieke acties. Alle drie de winnaars winnen twee gratis congreskaarten voor ons WCS congres welke plaatsvind op 18 april 2023. De nummer één krijgt een jaar lang een droppot die iedere maand weer opnieuw wordt gevuld. De winnaars in 2022 zijn:

Nummer 1  : Erasmus MC, Rotterdam  – wondconsulenten afdeling Wondexpertise

‘ Bent u ook zo moe?!’

In het Erasmus MC is in 2022 ziekenhuisbreed veel aandacht besteed aan het onderwerp decubitus. Helaas komt dit ook in ons ziekenhuis nog te vaak voor.

We merken dat decubitus in de loop der jaren toch een saai imago heeft gekregen. Nu dachten wij: hoe motiveren en enthousiasmeren wij de verpleegkundigen om dit onderwerp interessant te houden? Want ‘ben jij ook zo decubitus moe?’ Klik hier voor het filmpje.

In dit filmpje worden op grappige (tell sell) wijze tips gegeven over preventie van decubitus. Dit filmpje is op pressure ulcer day gedeeld in het hele ziekenhuis. Hierna is dit filmpje met Engelse ondertiteling gedeeld door een van onze collega’s tijdens het internationaal congres EUHA in Wenen.

De gewonnen congreskaarten verloten we onder de wond-aandachtsvelders van verschillende verpleegafdelingen. De droppot valt in de smaak!

 

Nummer 2 : Verpleeghuis Groenhuysen, Roosendaal – Anouschka Snoek en Annemarie Duerink, wondconsulenten

Dit jaar is in Groenhuyzen een themamiddag georganiseerd voor al het zorgpersoneel. Tijdens een symposium waren sprekers uit de eigen organisatie waaronder fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist en wondconsulenten. Tevens was er een kraampjesmarkt, kreeg ieder een goodiebag. Op die dag konden de deelnemers een woordzoeker invullen waarbij sportieve prijzen te winnen waren.

Reactie Anouschka “we kijken tevreden en enthousiast terug op een zeer geslaagde middag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Impressie van de dag.

 

 

Nummer 3 : Franciscus Gasthuis & Vlietland, Rotterdam – Laura Ruitenberg, Wesley Musch, beide wondverpleegkundigen en  Miranda van der Vlugt, wondconsulent

Het wondteam en ergotherapie hebben de handen in één geslagen. Preventie van decubitus werd onder de aandacht gebracht. De actie “breng op een originele wijze in kaar hoe jouw afdeling bezig is om decubitus te voorkomen” was een groot succes. De winnaar was de afdeling vaatchirurgie en intensieve zorg enerzijds met een tik tok filmpje over de preventie, anderzijds een cartoon. Beide afdeling werden getrakteerd op een STOP decubitus taart.  Alle andere afdelingen werden bezocht en een praatje gemaakt met het personeel onder het motto voorkomen is nog beter dan genezen. Een poster met de samenvatting van de V&VN richtlijn decubitus werd uitgereikt.

Laura Ruitenberg “Wij vonden dit een geslaagde dag. Goed om hier als ziekenhuis ook bij stil te staan”.

Impressie van de dag.

 

Gefeliciteerd allemaal!