// Blog Lisette Eversteijn. Hallo herfst, hallo droge huid

In tegenstelling tot veel cliënten die ik bezoek in de thuiszorg, smeer ik meerdere keren per dag mijn huid in. Een gewoonte die ik van huis uit heb meegekregen. Mijn badkamer staat vol met tubes en potten crèmes en zalven en ook mijn tas zit er vol mee.

Ook op de poli dermatologie waar ik zeven jaar werkzaam ben geweest, heb ik ervaren hoe weinig mensen deze “smeergewoonte” hebben. Ik heb veel tijd besteed aan het geven van smeeradvies en het bespreken van leefregels. Het is zo belangrijkis om de huid goed te verzorgen.
Zeker nu de herfst weer zijn intrede heeft gedaan. Buiten wordt het kouder, de kachel gaat weer aan en douchen doen we het liefst lekker warm en soms net iets te vaak. Feitelijk spoelen we dagelijks al onze beschermende huidvetten zo door het doucheputje. De huid gaat hierdoor vocht verliezen en droogt uit.
Een droge huid kenmerkt zich door schilfers op de huid en kan op den duur jeukklachten geven. Bovendien vergroot het de kans op eczeem en huidontstekingen- en infecties. Door een droge huid in te smeren met een neutrale vette crème kan dit worden voorkomen. Minimaal twee keer per dag; in de ochtend en voor het slapen gaan en zeker na elke douchebeurt.

Het aanbod in crèmes en zalven is groot. Het is voor veel mensen een zoektocht in een woud aan producten. Ik adviseer meestal een vetcrème, omdat dit tussen een zalf en een crème in zit. Een zalf vinden mensen meestal te vet, waardoor zij het uiteindelijk niet smeren.

Wat ik persoonlijk prettig vind en vooral praktisch, is om na het douchen een huidolie aan te brengen terwijl de huid nog iets vochtig is. Dit adviseer ik alleen nooit aan mijn cliënten, omdat olie de vloer glad maakt en hierdoor valgevaarlijk is.

Kortom, smeren, smeren en smeren.Het klinkt simpel en dat is het ook. Het is alleen een kwestie van elke dag doen. En dát blijkt in de praktijk lastig. Ik ga daarom regelmatig de uitdaging aan met cliënten om een tube binnen een week leeg te smeren.

Dag droge huid!

Lisette Eversteijn, lid WCS commissie dermatologie en wondverpleegkundige Allerzorg

Reageren: klik hier