LinkedIn is een online professioneel netwerk, actief sinds 2003, zakelijk gericht op vakmensen. De website is ontwikkeld voor professionele netwerken met als belangrijkste doel het jezelf profileren op de arbeidsmarkt, het in contact komen met vakgenoten en voor werkgevers het vinden van nieuwe medewerkers op de arbeidsmarkt (Wikipedia).
Dit doel blijkt al enige tijd voorbijgestreefd; steeds vaker zien we ‘reclame’ van bedrijven, opiniestukken van deskundigen, informatie over diverse ontwikkelingen regionaal of landelijk en casuïstiek over behandelresultaten. Ook zien we steeds vaker discussies ontstaan of wordt ‘vervelend’ commentaar gegeven op berichten. Dit neemt af en toe proporties aan die me doen denken aan facebook en X.
Onlangs zag ik een foto op LinkedIn van bestuurders die overleg hadden over de regionale samenwerking in de zorg. Best wat mensen vielen hierbij over de luxe broodjes op tafel en de schijnbaar chagrijnige gezichten van de deelnemers. In een ander bericht werd een kandidaat commissaris van de koning de maat genomen.
In mijn vakgebied, wondzorg, zien we ook met regelmaat op LinkedIn casuïstiek voorbij komen. Vaak wordt de auteur bedolven onder vele complementen vanuit de achterban. Maar krijgt ook wel eens negatieve kritiek. Bijvoorbeeld over een trotse presentatie van een mooi geheelde diabetische voet na amputatie van enkele ’tenen’. Al snel werd commentaar geleverd over de vergissing of dit wel zo een fraai resultaat was. Of de genezen voet wel toekomstbestendig, of beter gezegd schoeibaar is.
Ik wil mij hier niet uitspreken of het resultaat nu wel of niet fraai was, als ik de behoefte heb om me uit te spreken doe ik dat persoonlijk. Zeker is dat het commentaar hard kan aankomen bij de trotste behandelaar. Het is niet de vraag wie hier de fout ingaat, degene die trots een bericht plaats of degene die een mening andere heeft en dat duidelijk weergeeft.
Duidelijk is, kijkende naar het doel van LinkedIn, dat het platform voor steeds meer doeleinden wordt gebruikt en zeer laagdrempelig is geworden. Hoeft niet slecht te zijn, maar laat ons opletten dat we geen X- of Facebookachtige taferelen moeten gaan aanschouwen.
Peter Quataert. Bestuurslid WCS Kenniscentrum Wondzorg
reageren: klik hier