// Blog Anja Hulzinga. Over gewicht en pamperen

Het is zaterdagochtend, nog twee weken tot het nieuwe jaar begint en ik heb net mijn kerstpakket binnen. Mijn vriend ligt nog te slapen en ik ben een beetje aan het whatsappen met een vriendin over de smakelijke inhoud van dat kerstpakket. Tótdat het moment komt dat we appen over het onderwerp ongemotiveerde patiënten, therapie(on)trouw, overgewicht en ik mij realiseer dat ook ik de laatste tijd echt te weinig sport. Ik heb te weinig gedaan en ik ben een beetje slap geworden. Een randje vet, waar ik nu echt een goede rol van kan knijpen.

Ik word te dik….

Ik besef dat als ik al weinig motivatie en doorzettingsvermogen heb met mijn paar kilo extra…hoe moet dat dan zijn voor mensen met 20 – 30 of nog meer kilo’s te veel en misschien nog allerlei aandoeningen?  Waar haal je dan de motivatie vandaan?

Mijn vriend zou zeggen: uit je karakter!

Gewoon opstaan en gaan… ‘Niet praten maar doen….’

Uit ervaring weet ik dat dat voor veel mensen gewoon onmogelijk lijkt, en toch, toch ben ik het met hem eens.

We praten soms teveel, laten mensen te lang hangen in hun misère en spreken mensen te weinig aan op eigen gedrag en verantwoordelijkheid. Ik vind namelijk ook dat we in de zorg op een punt beland zijn dat mensen zich niet meer mogen verschuilen achter slappe excuses. We blijven mensen maar helpen die soms zelf eigenlijk helemaal niets willen bijdragen aan hun eigen herstel… Je wringt je in allerlei bochten en zoekt naar oplossingen.

Maar zou iedereen niet ook een groot deel eigen verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn gedrag? Pamperen we niet teveel? Zijn we niet te voorzichtig in onze benadering en willen we niet gewoon te vaak aardig gevonden worden? Dus misschien echt een beetje ‘slap karakter’?

Dus in theorie sta ik nu op en ga weer beginnen met hardlopen. In de praktijk draai ik mij nog even om en wacht natuurlijk minstens tot het nieuwe jaar.

En toch, toch zou ik willen dat we vaker elkaar aanspreken op gezond en ongezond gedrag.

Want nogmaals, voorkomen is beter dan…

Anja Hulzinga, lid WCS commissie ulcus cruris en dermatologie.

Reageren: klik hier